sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Hatlamminsuo, Riihimäen arvokkain luontokohde

Lapset ja mieheni lähtivät ilman mua muutamaksi päiväksi mummolaan, joten lauantaiaamuna heräsin aivan toisenlaiseen todellisuuteen mihin olen viime vuosina tottunut. Ja ohjelmassa oli muun muassa, mitäpäs muutakaan kuin retkeilyä! Vaikka perheretkeily on mulle suorastaan sydämen asia ja retkikavereilla on paikkansa, niin kyllä introvertin sielua hellii kun pääsee edes joskus rehelliselle luontoretkelle aivan täysin yksin. Toki säännöllisesti luonnossa juostessa saan myös sitä puhdasta omaa aikaa, mutta rauhallisella, havainnoivalla ja kaikesta etenemisen kahleista vapautetulla luonnossa liikuskelulla on ehdottomasti myös mulla paikkansa.

Mulla ei ollut autoa käytössä ja missasin viimeisen järkevän junan Hämeenlinnaan, joten alunperin suunnittelemani Aulangon sijaan piti valita jokin pyörämatkan päässä oleva kohde. Kohteeksi valikoitui siten Riihimäen arvokkain luontokohde, taajaman tuntumassa sijaitseva Hatlamminsuo. Tämä keidassuo on säilynyt pääosin luonnontilaisena. Alueelle tultaneen perustamaan jossain vaiheessa luonnonsuojelualue.

Viime vuoden aikana kävin useampaan otteeseen kiertämässä lasten kanssa Hatlamminsuon kilometrin mittaisen luontopolun. Se onkin aivan erinomainen lähiretkikohde lapsiperheille. Lisäksi alueella on paljon laajempi polkujen verkosto, ja lumisena aikana latuja. Luontopolkua lukuunottamatta polut eivät ole merkattuja, joten jos siltä poikkeaa niin kartta pitää olla. Luontopolun aloituspisteessä parkkipaikan äärellä sijaitsevat laavu ja nuotiopaikka, jossa valmistuvat mukavasti makkarat luonnossa reippailun jälkeen.Luontopolku alkaa metsäisellä osuudella. Metsä on virkistyksellisesti arvokasta, avointa ja tunnelmallista kuusimetsää, joskaan ei vielä mitään yli satavuotiasta ikikuusikkoa.Sää oli poutainen, ja pakkasta muutama aste. Syvänvihreä metsä ja kuurainen suoalue loivat upean kontrastin!

Muutaman sadan metrin jälkeen luontopolku jatkuu aavalle nevalle eli puuttomalle suolle, mutta jatkoin tällä kertaa omia reittejäni maastokarttasovelluksen turvin.

Mäntyvaltaisen suon eli rämeen läpi kulkeva polku on todella viehättävä. Rämeen luonnontilaisuus näkyi selvästi mm. kelojen ja konkeloisten vanhojen mäntyjen myötä.


Vakioretkivarustukseeni kuuluu tätä nykyä paitsi järjestelmäkamera, myös kiikarit uusvanhan lintuharrastukseni myötä. Olipas ihanaa, kun oli pelkkää aikaa ja rauhaa kuunnella ja havainnoida hiljaista metsää kaikilla aisteilla. Hippiäiset toivottivat heti luontopolun alussa tervetulleiksi hyvin hentoisella sirkutuksellaan ja niitä riittäkin reitin varrella. Jossain vaiheessa poikkesin polulta bongaamaan kuusikon kätköissä kopistelijaa, mahdollisesti palokärkeä tai käpytikkaa. Myöhemmin suon toiselta puolen raikasi palokärjen kuuluva ja kirkas äännähtely ja rummutus. Lisäksi oli muutamia pikkulintuja, joiden ääntä en tunnistanut. Äänihavainnoiksi siis jäivät lintupäiväkirjani merkinnät tällä kertaa, mutta on ihanaa huomata, että onhan mulla vielä ihan toimiva kuuloaistikin. Niin monet vuodet vain hiihtelin luonnossa rivakkaa kyytiä maiseman huippukohtia odotellen. Lasten esimerkin myötä olen tosiaan oppinut paljon rauhallista, havainnoivaa matkantekoa ja pienien havaintojen ja oivallusten arvoa.Polkuni sivusi Hatlamminmäkeä, jossa sijaitsee jääkauden jäätikköjen sulamisesta syntyneen jäämeren muinainen ranta. Tämä on geologisesti arvokas luontokohde. Alkoi olla hieman hämärää ja mulla oli kiire kuvaamaan nevasuota, joten en tällä kertaa jäänyt etsimään maisemallisesta vaikuttavinta kivimuodostelmaa mäeltä.


Hieman epämääräisten polkuvalintojen ja polkujen myötä päädyin avoimen nevan ja rämeen rajapintaan. Onneksi oli pakkasta, niin muuten hetteisellä ja upottavalla suolla oli helppo kävellä! Ja voi kuinka se olikaan kaunis kuuraisessa hunnussaan.

Lopulta tavoitin jälleen nevalla kulkevan luontopolun pitkospuut. Näin talvisaikaan suo on maisemallisesti kaunis, rauhaa ja seesteisyyttä huokuva paikka. Kuitenkin kyllä kieltämättä odotan keväistä luonnon heräämistä myös siltä kantilta, että pääsee kerryttämään lintu- ja muita luontohavaintoja ihan eri tavalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tutustu Luonnonperintösäätiön metsiin!

Ulkonaliikkumiskieltoa ei ole (vielä) näköpiirissä, mutta suosituimpien retkeilykohteiden osalta viesti on selvä: kannattaa siirtää retki...