keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Piilolammi Hyvinkäällä, suosikkiretkipaikkojani

Mikä Piilolammi?


Piilolammi sijaitsee Hyvinkäällä Kytäjä-Usmin ulkoilualueella ja se on erittäin helposti saavutettavissa yhdeltä alueen parkkipaikoista. Meiltä tulee ajomatkaa Piilolammille 20 minuuttia, ja siellä onkin tullut käytyä lukuisia kertoja nykyisestä kodistani käsin. Jos pitäisi nimetä jokin suosikki lähialueen retkimaastoista, niin Piilolammi on kyllä erittäin varteenotettava ehdokas.

Piilolammi on kirkasvetinen, pitkänomainen metsälampi, ja sen ympäri kiertää yksi Hyvinkään lukuisista luontopoluista. Parkkipaikalta Piilolammin eteläkärjen tulipaikalle johtaa leveä ja esteetön n. puolen kilometrin mittainen polku.

Näkymä nuotiopaikalta

 Makkaranpaistoa nuotiolla


Viikonloppuna päätimme tehdä koko perheen voimin lounasretken edellä mainitulle nuotiopaikalle, pääseehän sinne tosiaan kätevästi myös rattaiden kanssa. 1-vuotiaankin on kyllä helppo kävellä isoa polkua pitkin, mutta taas kerran oli jätkällä niin omat ajatuksensa reitistä ettei auttanut välillä kuin laittaa tyyppi menopelinsä kyytiin näinkin lyhyellä matkalla.


Nuotiopaikalta on ihastuttava näkymä Piilolammille, ja kesällä laiturilta on mukava pulahtaa myös uimaan. Lapsemme tykkäävät kovin kiipeillä nuotiopaikan vieressä olevilla kivenlohkareilla. Pelkästään tämä tulipaikka on erinomainen pikku retkikohde tällaiselle pikkulapsiperheelle, tai vaikkapa verkkaista rannalla nuotion äärellä istuskelua kaipaavalle ystäväporukalle.

Luontopolun lähtöpiste lähellä nuotiopaikkaa

Esteetön nuotiopaikalle vievä polku

 Ihastuttava luontopolku


Mittaa järven ympäri kiertävälle luontopolulle kertyy n. reilu kilometri ja se on selkästi merkitty keltaisin opastein. Sunnuntaina jätimme isän ja pojan tulipaikalle, ja lähdimme tytön kanssa kulkemaan pätkän järven länsirantaa kulkevaa polun osaa pitkin edeten ihastuttavalle ja avoimelle pikkuiselle niemelle saakka. Länsirannan polku on varsin helppokulkuista aina Piilolammin pohjoiskärkeen asti. Rattailla ei kuitenkaan kannata yrittää tulipaikkaa edemmäs.

Orava oli koonnut käpyvaraston yhteen puun onkaloon

Luontopolun taulun innoittamana neiti ihmetteli lumpeiden ja ulpukoiden lehtiä
 
Näkymä pikku niemeltä

Upeita kallioita


En ole kiertänyt luontopolkua kokonaan pitkään aikaan, joten sunnuntailta jäi kutina, että sen haluaisin joku toinen kerta lähiaikoina kovasti tehdä! Ja niinpä jo parin päivän päästä työpäiväni jälkeen palasimme esikoisen ja Oivan kanssa Piilolammille ja samalla saatoimme juhlistaa todennäköisesti viimeistä kesäistä iltaa tänä vuonna.

Järven pohjoispäässä on upea näköalapaikka, jossa tyttö söi pieniä eväitään samalla kun mä kuvasin kauniita maisemia. Tästä alkaa luontopolun kallioinen osuus.

Näköalapaikalle johtava juurakkoinen polku köysineen







Haastavampi polkuosuus


Piilolammin itärannalla luontopolku on melko vaikeakulkuista suurehkojen korkeuserojen takia, mutta nyt kun olin kaksin esikoisen kanssa niin se ei häirinnyt yhtään! Onhan 3-vuotias jo ihan perusketterä maastossa kuin maastossa ja nyt mun oli helppo keskittyä auttamaan ja muistuttelemaan paikoissa, jotka vaativat huolellisuutta. Samalla pääsin nauttimaan upean vaihtelevasta maastosta. Metsä aivan lammen ympärillä on salaperäistä, hämärää ja tunnelmallista kuusimetsää, joka vaikuttaa olleen pitkään koskemattomana. Jylhien kallioiden takia paikkaa tituleerataan luontopolulla "köyhän Koliksi" mikä ei liene ollenkaan kaukaahaettua.

Hauska yksityiskohta tällä luontopolulla on köydet muutamissa jyrkissä kohdissa, joista neitimme tykkäsi kovin!

Vanhan graniittilouhoksen vieressä

Loppusanat 


Kaikkiaan aika Piilolammilla näinä päivinä oli kyllä maksimaalisen well spent vapaa-aikaa! Tällaisia tyttöjen kahdenkeskisiä retkiä luontopoluilla ja vastaavissa pitää kyllä esikoisen kanssa tehdä useammin. Hän oli mahtavan hyvällä tuulella myös kiertäessämme koko luontopolun, ja höpötteli ja kyseli lähes taukoamatta. Ilohan noin innostuneelle retkikaverille on vastailla vaikka miljoonaan kysymykseen!

Mukava kun kyselyikäisen lapsen myötä tulee myös hyvin huolellisesti tutustuttua luontopolkujen opastauluihin ja samalla kertailtua ja opittua uutta. ;-) Neiti ei meinaan päästä näissäkään vähällä. Opastauluista Piilolammilla myös iso plussa, ne ovat isoja ja hyvässä kunnossa.

Vahva suositus Piilolammista! Vaikka meille tämä on lähiretkikohde, niin kyllä mä voisin tänne ajaa kauempaakin, esim. Helsingistä. Piilolammi voi toimia lähtöpisteenä myös pitemmille päiväpatikoille Kytäjä-Usmin laajalla, lampien ja järvien täplittämällä ulkoilualueella. Silloin tällöin olen törmännyt alueella myös yönyliretkeilijöihin rinkkoineen.


PS. Ihanaa kun nämä retkipostaukset ovat aktivoineet myös vanhan kuvausharrastukseni.:) Täähän ei ole siis todellakaan mikään mulle täysin uusi, blogin kirjoittamisen myötä keksitty oheisjuttu vaan olen kuvannut ja koonnut esille koira- ja luontokuviani jo muutaman vuosikymmenen, joskus aikanaan hyvinkin järjestelmällisesti kuvat.fi -galleriaani. Vielä vuonna 2016 kuvasin yli 90 % kuvistani järkkärillä, mutta niin vain imaisi älypuhelinaika mutkin muutamaksi vuodeksi kokonaan uuden luurin myötä.

Kaikkien mulle uusien juoksukuvioiden, kuten juoksutapahtumien ohella tämä blogi on siis samalla "paluu juurilleni" kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta aikanaan niin suuresti nauttineen luontorakkaan Veeran maailmaan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Raiteilla retkeillen osa 1: taustaa + Hyvinkään Sveitsi

Raiteilla retkeillen -projektin pohjustus Viimeisen puolen vuoden aikana olen tarkastellut tottumuksiani ympäristönäkökulmasta suurennus...